Maandag 31 Juli - Reisverslag uit Reghin, Roemenië van Evangelie Gemeente Houten - WaarBenJij.nu Maandag 31 Juli - Reisverslag uit Reghin, Roemenië van Evangelie Gemeente Houten - WaarBenJij.nu

Maandag 31 Juli

Door: Evangelie Gemeente

Blijf op de hoogte en volg Evangelie Gemeente

01 Augustus 2023 | Roemenië, Reghin

Vandaag was de eerste dag van de daadwerkelijke projecten. Gisterenavond zijn er drie groepen gevormd die verschillende activiteiten zijn gaan doen. De eerste groep is begonnen met het dak vervangen van een ruimte waar kinderen worden opgevangen en bijles krijgen in een Roma wijk op ongeveer 20 minuten rijden. De tweede groep is een kerk gaan opknappen in de buurt en de derde groep is de kinderen van het weeshuis gaan bezoeken.

Ikzelf zat in de eerste groep en was op pad naar de locatie met een aantal anderen waar Jozef, ons lokale contact, ons opwachten in zijn Zilveren kruis polo, we hebben nog steeds geen idee hoe die daar is terecht gekomen. Helaas was Jozefs moeder die ochtend ziek geworden waardoor hij een aantal voorbereidende werkzaamheden nog niet had kunnen doen. Ik werd ging met hem mee om nog wat dingen te halen terwijl de rest van de groep mocht wachten op het hout dat ook rond deze tijd geleverd zou worden. Nadat we aangekomen waren op de plek waar we nog wat moesten ophalen bleek de Jeep waarmee we de trailer wilden trekken een lege accu had. Na wat geheen en weer met kabels en een oplader werd het plan om de trailer mee te nemen in de ijskast gezet en liepen we naar een oude Volkswagen Passat. Op deze Passat hebben we met twee stokken hout als dwarsliggers op de auto en welgeteld één spanband een driedelige ladder op het dak gelegd en zijn we terug gereden naar de locatie. Op de locatie was ondertussen het hout geleverd en gesorteerd door de achtergebleven groep. Met een deel van het hout hebben we een slide gemaakt waar de dakpannen af konden glijden en met de ladder konden we het dak op. Niet dat Jozef die nodig had, die ging gewoon via de houten plank het dak op. Terwijl Jozef de pannen lostrok en aangaf, sorteerden de mensen beneden de pannen uit voor hergebruik of afval. Naast een hoop vogelnestjes kwamen we nogal een aantal wespennesten tegen. Een van ons op het dak werd geprikt en moest worden afgelost om beneden zijn zalfje op te kunnen doen en zijn wonden te likken. Maar niet Jozef, Jozef tikte wespennesten met zijn blote handen van de pannen en is uiteindelijk een stuk of 20 keer geprikt. Toen ik hem ernaar vroeg of hij er last van had zij hij dat hij ook in Oekraïne had kunnen zitten dus dat het in perspectief wel meeviel, daar had ik natuurlijk niks tegenin te brengen. Na de pannen van de eerste zijden er af te hebben gehaald moest er een soort blikken golfplaten voor terug komen. Nadat wij allemaal onze handschoentjes aan hadden en onze gehoorbeschermers op hadden begon Jozef zonder handschoenen en gehoorbeschermers het blik te snijden met de cirkelzaag. Had ik al verteld dat Jozef twee vingers misten? Een ongeluk met een decoupeerzaag 25 jaar geleden. Jozef is ook al halfdoof dus dat verklaarde waarom hij geen gehoorbeschermers meer nodig had. Zoals u allemaal begrijpt hebben we alleen vandaag alweer van alles meegemaakt.

Een andere groep is naar Apalina geweest om daar te beginnen met het opnieuw beschilderen van een kerkgebouw. Attila had gisteren in de dienst een oproepje gedaan met de uitnodiging aan de lokale bevolking om ook te helpen. Hier zijn een aantal mensen op afgekomen.

Tenslotte is een groep naar het weeshuis gegaan waar samen met de kinderen is gevoetbald, armbandjes zijn gemaakt en is geknutseld met strijkkralen. Het is bijzonder om te zien hoe deze kinderen hier worden opgevangen en liefdevol worden behandeld. Tegelijkertijd hebben alle kinderen een heftige achtergrond van enige vorm van misbruik waarin sommigen ook door hun ouders zijn afgestoten. Je kunt zien dat hun onveilige gehechtheid nu ook doorwerkt in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Een bezoek aan dit weeshuis laat een indruk achter die je niet snel vergeet.

's Middags hebben we het kinderprogramma voor de aankomende week geoefend. De aankomende dagen zullen we in de ochtenden naar projecten gaan en in de middag een programma voor kinderen in Romawijken organiseren. Het programma bestaat uit liedjes met zelf ingestudeerde dansjes, twee clowns-acts, een uitgebeeld Bijbelverhaal en een sport en spel element. Daarna is ruimte voor creatieve verwerkingsvormen of verdere sport en spel.

Omdat velen een korte nacht hadden gehad na een gezellige karaoke-avond gister en daardoor enigszins vermoeid waren (en omdat Annique ziek op bed ligt en de Bijbelstudie zou verzorgen) is besloten het avondprogramma even los te laten. Er worden veel spelletjes gespeeld, challenges verzonnen (een waterglas zo vol mogelijk laten druppelen zonder deze te laten overstromen) en met elkaar gelachen. In de ochtend is er een moment van stille tijd na het ontbijt.

We zijn benieuwd naar morgen, wanneer we voor het eerst het kinderprogramma zullen draaien.

We bidden voor een goede nachtrust, herstel van Annique, iets minder regen en vervulling met Gods Geest.

Bedankt voor het meebidden!

• 31 Juli 2023 - 21:23

Antoinette :

Wat werken jullie hard en wat hebben jullie een lol met elkaar! Super leuke foto's en verslag. (Misschien een idee dat de schrijver zijn/haar naam eronder zet?). Heel leuk om jullie zo te kunnen volgen.

Groetjes van Antoinette.

• 31 Juli 2023 - 22:17

Wim En Gerdien :

Mooi om zo over de eerste indrukken te lezen. Een hele bijzondere tijd met elkaar, we bidden dat jullie een Zegen voor de mensen daar mogen zijn en voor elkaar , daarbij dat het goed gaat met jullie. Geniet!

• 31 Juli 2023 - 22:25

Anita:

Wauw mensen! Wat zijn jullie allemaal kanjers! Trots op jullie allemaal! Bedankt voor de eerste verslagen en ik zie uit naar de volgende.[e-1f609]

Gods' zegen, leiding, bescherming en kracht en slaap lekker![e-1f64f][e-1f60a]

• 31 Juli 2023 - 22:42

Wim:

Leuk om allemaal te lezen!

• 01 Augustus 2023 - 12:21

Theo :

Prachtig verhaal! Heel herkenbaar die Roemeense mentaliteit. Ze dóen gewoon en kijken niet op een paar ledemaatjes. We zien uit naar het vervolg en wensen jullie heel veel zegen bij alle activiteiten die jullie ondernemen!